niedziela, 28 października 2012

Babka ziemniaczana z leśnymi grzybami

Taką babkę przyrządza się na suwalszczyźnie. Z ziemniaków "młodych" i "starych". Przez cały rok.  Jednak najbardziej smakowała mi zawsze jesienią, z leśnymi grzybami. Oczywiście można grzyby zastąpić podsmażonymi pieczarkami. Babka jest pyszna. I bardzo prosta w wykonaniu. Spróbujcie.

  • 1,5 kg. ziemniaków
  • 1 łyżka  kaszy manny
  • 1 jajko
  • 30 dkg. odgotowanych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • sól, pieprz
Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować (tak, jak na placki ziemniaczane). Dwa plastry boczku drobno pokroić (w kostkę). Podsmażyć  na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i razem zrumienić. Na patelnię włożyć odgotowane, pokrojone grzyby. Razem przesmażyć.  Do masy ziemniaczanej dodać kaszę, jajko, podsmażone grzyby z boczkiem i cebulą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wlać masę ziemniaczaną. Wyrównać wierzch łyżką. Dwa pozostałe plastry boczku pokroić w paski i ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Babka powinna być z wierzchu lekko rumiana i chrupiąca a kawałki boczku  ładnie wypieczone. Podawać z sosem jogurtowym, kwaśną śmietaną lub surówkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz