wtorek, 30 października 2012

Sos pomidorowy w słoikach

  • 3 kg pomidorów
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Najważniejsze są pomidory :) Muszą być dojrzałe. To, że pomidor jest czerwony, nie znaczy, że sos będzie z niego wyśmienity. Pomidory, nawet te czerwone muszą jeszcze trochę "odleżeć". Nabierają wtedy więcej koloru i smaku. Ja mam własne pomidory, zrywane w pełni ich dojrzałości... ale jeśli ktoś je kupuje, to powinien je położyć np. na parapecie na kilka dni. Jeśli pomidory zmiękną, to nawet lepiej,  łatwiej się rozgotowują. I nie należy zdejmować z tych pomidorów skórki przed gotowaniem. W skórce jest dużo barwnika i witamin. Najpierw niech te składniki przejdą do sosu. Potem przetrzemy sos przez sito, żeby się wygotowanych skórek  pozbyć. Przy okazji usuwamy pestki.
Jak zrobić pyszny sos:
Pomidory umyć. Pokroić na cząstki lub w grube plastry. Do garnka wlać wodę. Włożyć pokrojone pomidory. Dodać sól i cukier. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym gazie. Często mieszać drewnianą łyżką. Pomidory bardzo szybko puszczą sok. W miarę gotowania sos pomidorowy gęstnieje. Ja gotuję dosyć długo. Albo sos pozostawiam do ostygnięcia, a potem znowu zagotowuję, gdy jestem w kuchni i robię przy okazji coś innego. Gdy sos zmieni barwę na ciemniejszą i jest wyraźnie gęstszy, przecieram go przez sito. Można to zrobić drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera, nakładając końcówkę do przecierania. Przetarty sos zagotowuję i gorący przekładam do wyparzonych słoików. Nie trzeba już pasteryzować. Słoiki same się zamkną. Sos jest pyszny i gęsty. Można go też używać do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz