sobota, 24 listopada 2012

Babka śmietankowa oszroniona

  • 1 szkl. kwaśnej, gęstej  śmietany
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej typ 450
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy (trochę do zapachu)
  • cukier puder
  •  foremka do babki z kominkiem

Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i wyrobić na gładką masę. Wlać do małej formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok 50 min w temp. 180 oC. Wyjąć delikatnie z formy i wystudzić. Oszronić cukrem pudrem. Polecam z dżemem śliwkowo-czekoladowym, który robiłam ostatnio. Przepis tutaj . Smacznego.

1 komentarz: