sobota, 1 grudnia 2012

Banany w cieście francuskim. Po prostu Banale!

Ciasto francuskie i ... banan. Rogalik a jednocześnie owoc. Banalnie proste w wykonaniu. Po prostu Banale!
  • 3 duże banany ( lub 6 małych)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 żółtko (roztrzepane z wodą do posmarowania )
  • cukier brązowy do posypania
Banany obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli mamy małe banany, to mogą pozostać w całości. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć w paski ok 2 cm. szerokości. Banany owijać paskami ciasta "na zakładkę". Ułożyć na blachę do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą i posypać cukrem. Piec w temp. 180oC. do zrumienienia. Można podawać z sosem czekoladowym. Ja podałam z moim dżemem śliwkowo- czekoladowym z przepisu tutaj.  Banalnie proste wykonanie. Niebanalne w smaku. Spróbujcie :)


1 komentarz:

  1. Mmm.... bardzo tanie i pyszne danie!! :D Pychota. Kocham banany!

    OdpowiedzUsuń