piątek, 23 listopada 2012

Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami

Fantastyczna potrawa na tzw. "zabiegany" dzień... :)

  • 2 średnie cukinie ( po 25-30 dkg.)
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 20 dkg. pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 pomidory
  • 1/2 pora (biała część)
  • 4 plastry sera żóltego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
Cukinie umyć, odciąć ogonki. Przekroić wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrążyć ze środka miąższ. Zostawić ścianki grubości ok. 0,5 cm. Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni  oliwę i podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać miąższ cukinii. Smażyć, aż z cukinii powstanie gęsty sos. Dodać do kaszy. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem napełnić wydrążone cukinie. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Dookoła obłożyć pokrojonymi pomidorami i krążkami pora. Posypać posiekanym czosnkiem i bazylią.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 1 godz. Przed końcem pieczenia cukinie posypać pokrojonym w paseczki serem żółtym. Cukinia tak podana, jest wyśmienita. Jej smak podkreślają pieczone pomidory, czosnek i zioła. Wszystko można przygotować dzień wcześniej. Potem wystarczy tylko włączyć piekarnik... Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz