czwartek, 22 listopada 2012

Dżem śliwkowy z czekoladą


Zwariowałam... na punkcie śliwek i... czekolady... :) Dżem śliwkowy z czekoladą?... mmmmm... Trochę późno, jak na przetwory ze śliwek. Ale wczoraj, wracając z pracy, kupiłam kilogram śliwek i mleczną czekoladę. Nie trzeba wcale się wysilać, żeby zrobić dżem. I właściwie to po co dokładny przepis? Po prostu bierzemy śliwki, cukru tyle, ile nam pasuje ( jak ktoś lubi słodkie to da więcej). Ja daję jeszcze trochę soku z cytryny. I na koniec... czekolada. Potarta lub połamana na drobne kawałki. No to do dzieła!
  • 1 kg. śliwek
  • 1/2 szkl. cukru ( można dać więcej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2-4 łyżki wody (na dno garnka)
Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do rondla. Dodać wodę, sok z cytryny i cukier. Zagotować na małym gazie, często mieszać, aż śliwki puszczą sok. Gotować ok 1 godz. aż uzyskamy jednolity dżem o gęstszej konsystencji. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i połączy ze śliwkami. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków ( najlepiej z pokrywkami z tzw. guzikiem bezpieczeństwa, wtedy widać, czy słoiczki są zamknięte). Można też zajadać od razu. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Zrobienie dżemu jest, więc proste wnioskując z tego co piszesz :) A przepis jest... idealny! Śliwki z czekoladą brzmią jak jakiś ekskluzywny deser. Słodkie szaleństwo na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń