czwartek, 8 listopada 2012

Dżem z zielonych pomidorów

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 szkl. cukru
  • sok z 1/2 cytryny ( ja dałam kilka jabłuszek pigwowych)
  • ok.1/4 szkl. wody
Pomidory pokroić w plastry. Włożyć do rondla. Wlać wodę i dodać sok z cytryny. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie, aż pomidory się rozgotują. Trwa to około 1,5 - 2 godz. Często mieszać od dna, żeby nie przywarły. Masę pomidorową przetrzeć przez sito ( żeby usunąć skórki i pestki). Włożyć do rondla, dodać cukier i gotować jeszcze ok. 20 min. Gotowy, gorący dżem przełożyć do małych słoiczków. Dokładnie zakręcić. Można ustawić do góry dnem na ok 30 min. Dżem ten jest jest wspaniałym dodatkiem np.do grzanek lub gofrów. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Ojej, jakie wesołe zdjęcia! Wyglądają bardzo radoście. Myślę, że po zjedzeniu tego drzemu, mi też poprawiłby się humor :) Kolorem przypomina trochę dynię. To niezwykłe, że zielony pomidor stał się żółty

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie zgadzam się, jest trochę zielony :)

    OdpowiedzUsuń