niedziela, 4 listopada 2012

Gniazdka na kolorowym makaronie

Dzisiaj gniazdka.  Zamiast jajek na twardo podanych w zwykły sposób. Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Gniazdka goszczą u mnie (zwłaszcza na stole wielkanocnym) bardzo często. Są wesołe i bardzo lubiane przez dzieci. Dzisiaj dla moich gości przygotowałam bardzo szybki obiad z gniazdkami w roli głównej. Aby osiągnąć efektowny wygląd potrawy, użyłam kolorowego makaronu. Do tego szybki, biały, delikatny  sos z suszonymi pomidorami i bazylią...


na gniazdka:
  • 40 dkg. dowolnego mielonego mięsa ( ja wzięłam z łopatki wieprzowej)
  • 5 małych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko do mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
na sos :
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory
  • suszona bazylia
  • gałka muszkatołowa (odrobinę)
  • 1 op. makaronu kolorowego -  wstążki
Do mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie masę mięsną i podzielic na 5 części. Jajka ugotować i obrać. Z każdej porcji mięsa zrobić placek. Ułożyć na nim jajko. Zlepić brzegi i uformować klops. Klopsy panierować w tartej bułce. Smażyć na oleju. Obracać, żeby klopsy równo się zrumieniły ze wszystkich stron. Gotowe klopsy odłożyć na ogrzany talerz i przykryć np. pokrywką. W tym czasie gotujemy makaron ( tak jak w przepisie na opakowaniu) i robimy sos. Masło  rozpuścić na patelni. Wsypać mąkę. Rozmieszać, ale mąka nie może się zrumienić. Wlać mleko. Gotować na malutkim gazie ciągle mieszając. Dodać suszone pomidory i bazylię. Doprawić solą i pieprzem oraz zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli sos wydaje się za gęsty, dodać jeszcze trochę mleka.
Klopsy przeciąć na pół.  Makaron układać w piramidki. W każdej piramidce zrobić dołek. Włożyć połówkę klopsa ( przecięciem do góry). Makaron polać sosem. Można posypać kolorowym pieprzem lub dodatkowo suszonymi pomidorami. Danie kolorowe, apetyczne. Wspaniałe dla dorosłych i dzieci. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Jej, jakie piękne! Wyglądają tak świątecznie, wielkanocnie. A przecież jesień mamy :D Nie ważne, jajka zawsze są pyszne. I do tego w takich smacznych aranżacjach, mm...

    OdpowiedzUsuń