poniedziałek, 5 listopada 2012

Kruche kwiatki z czekoladą i migdałowym środkiem


  • 1/2 kg. mąki pszennej typ 650
  • 1/2  szkl. cukru
  • 1 żółtko i 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier migdałowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • mąka do podsypania
  • czekolada do dekoracji
  • migdały do dekoracji

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Duże blachy wysmarować masłem. Z lodówki brać porcje ciasta. Podsypywać lekko blat mąką. Rozwałkować na grubość ok 4 mm. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka. Układać na blachę. Pomiędzy ciasteczkami zostawiać nieduże odstępy. Ciastka bardziej rosną do góry niż na boki. Pieczenie w temp. 180o C do zrumienienia czyli ok 15 - 20 min. Upieczone ciasteczka przekładać na duży talerz lub tacę. Z tej porcji ciasta wyszło mi dokladnie 60 ciastek. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą i migdałami. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zdążycie wszystkich ozdobić... Takie są pyszne :) Smacznego.

1 komentarz:

  1. Rety, przepis jest bardzo prosty. Zrobię te ciasteczka. Muszę, wyglądają smacznie @_@

    OdpowiedzUsuń