niedziela, 25 listopada 2012

Mini Bagietki z otrębami

  • 4 szkl. mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szkl. otrąb żytnich
  • 2 szkl. ciepłej wody
  • 1 op. drożdży instant
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 żółtko do posmarowania bagietek
  • oliwa do posmarowania blachy
  • mąka do podsypania
Jest to przepis na 12 mini bagietek.
Mąkę połączyć z otrębami i drożdżami. Wlać wodę, dodać sól i cukier i dokładnie wyrobić. Na koniec smarować ręce oliwą i jeszcze wyrabiać do jej wchłonięcia przez ciasto. Przykryć sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. ( można do 2 godzin). Blat podsypać mąką. Wyłożyć ciasto. Podzielić na 12 części. Z każdej porcji ciasta uformować wałeczek. Moje bagietki miały po ok 20 cm. długości. Ułożyć na wysmarowanych oliwą blachach i pozostawić do wyrośnięcia. Ja wstawiam blachy do ciepłego (ok 50o C) piekarnika, wtedy szybciej rosną. Przed pieczeniem bagietki posmarować żółtkiem rozmąconym z ciepłą wodą. Wstawić do goracego piekarnika (190oC) i piec do zrumienienia, czyli ok 20 - 25 min. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Mmm... wygląda pysznie. I na pewno są lepsze niż sklepowe, chyba zrobię. Czy mogę dodać inne otręby niż żytnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dodać otręby, jakie się chce :)

    OdpowiedzUsuń