sobota, 10 listopada 2012

Sałatka meksykańska

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 6 ogórków korniszonów
  • 2 pomidory
  • 1/2 piersi wędzonej z kurczaka ( ewentualnie )
  • 4 łyżki majonezu
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku ( dla odważnych tabasco )

Miałam dzisiaj bardzo mało czasu na zajęcia kuchenne. W mieszkaniu małe przemeblowanie wykonałam... Ale trzeba było też coś zjeść. Więc szybko zrobiłam sałatkę. Takie podstawowe składniki zawsze trzymam w lodówce. Raz, dwa i zapraszam...
Fasolę z puszki wylać na sito i opłukać przegotowaną wodą ( nie lubię pozostałości z zalewy). Kukurydzę też odsączyć na sicie. Paprykę, ogórki, cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie skladniki włożyć do salaterki. Dodać majonez i przyprawy. Wymieszać. Posypać zieloną pietruszką. W wersji bogatszej można dodać pokrojonego w kosteczkę wędzonego kurczaka. Podawać z pieczywem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Zgadzam się, że ta sałatka jest idealna, gdy nie ma się czasu. W dodatku jest naprawdę pyszna! Mogę się nią dosłownie obżerać :P

    OdpowiedzUsuń