wtorek, 27 listopada 2012

Surimi ???? Nigdy więcej

Surimi pochodzi z krajów Azji. Ojczyzną jego jest najprawdopodobniej Japonia. A historia sięga niemal tysiąca lat. Nazwa surimi jest japońska i oznacza zmielone mieso. Przysmak nazwany surimi przyrządza się ze zmielonego mięsa ryb uformowanego w różne kształty. Wybiera się do tego mięso tylko niektórych gatunków ryb (o białym, dość chudym mięsie). Miele się, płucze wielokrotnie, żeby usunąć rybi zapach. Doprawia się solą, dodaje trochę skrobi, tłuszczu  i białko jaja. Potem formuje i podgrzewa w celu utwardzenia. W tym procesie naturalnym masa uzyskuje elastyczność dzieki polimeryzacji zawartego w mięsie ryb białka. Takie surimi są smaczne i zdrowe.
A co my możemy dostać w sklepach pod nazwą "surimi"? Podaję skład dwóch produktów:

Surimi paluszki rybne DalMare (reklamowane jako bogate źródło białka):
Składniki:
surimi 30% (mięso ryb 28,1%, cukier, stabilizatory: E-450, E 451, E-452),
woda,
skrobia pszenna,
skrobia ziemniaczana,
cukier,
olej,
sól,
białko sojowe,
aromat krabowy ( zawiera skorupiaki),
węglan wapnia,
E170,
białko jaja w proszku,
barwniki naturalne: karmin E120, kapsantyna E 160,
substancje słodzące
Wartośc energetyczna w 100g: 510 KJ/120 kcal.
Wartość odżywcza w 100g:
węglowodany 15,63g
tłuszcze: 3,17 g,
białko: 7,7 g,
sód: 0,75g,

Surimi Stics VICI - Paluszki z surimi o smaku krabów
Składniki:
woda,
surimi 22% (mięso rybne 21%,stabilizatory: sorbitol, E 452),
skrobia kukurydziana,
skrobia pszenna,
olej rzepakowy, białko sojowe,
cukier,
sól,
białko jaja,
stabilizator: karagen,
aromat krabowy (zawiera skorupiaki),
wzmacniacz smaku; glutaminian monosodowy, guanylan dwusodowy,inozydian...
barwniki; dwutlenek tytanu, ekstrakt z ...... trudno odczytać małe czarne literki na ciemnym tle
Wartość energetyczna w 100g: 553KJ/131kcal
Wartość odżywcza w 100g: bialko 6g, węglowodany 16,7, tluszcz 8g

Jak widać, paluszki tzw. krabowe koło kraba w ogóle nie leżały. Można by było im to wybaczyć, ale... mięsa z ryby zawierają tylko 21-28 %. Reszta to... No właśnie! Zobaczcie, jakie wspaniałe to jest źródło białka. Skład jest napisany tak malymi literkami, że człowiekowi po prostu nie chce się tego czytać. Ja się dzisiaj zawzięłam, przeczytałam  i podjęłam decyzję. Nigdy więcej tego nie zjem!!!
Producenci są zobowiązani do przestrzegania norm, ale...Tylko misie o małym rozumku nie zdają sobie sprawy, czym obecnie naszpikowana jest żywność. W skrócie wyjaśniam, co oznaczają tajemnicze E.
E 100 -199 – to barwniki
E 200 - 299 – to substancje konserwujące
E 300 - 399 – to przeciwutleniacze
E 400– 499 – to substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące
Więcej o E przeczytacie np. na stronie tutaj

7 komentarzy:

  1. O rety! A my dzisiaj na obiad mieliśmy surimi! D: Kurcze, a one takie dobre są...

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię jak wszystko co niezdrowe .Ograniczam jak mogę i wkurzam się ,że nas tak trują

    OdpowiedzUsuń
  3. następny/a osoba co potrafi tylko gęgać jak wszyscy i sama nie pomyśli
    AAAAAA ... woda (H2O) i powietrze (azot,tlen,argon,dwutlenek węgla,neon,hel,metan,krypton,wodór,ksenon) jest chemiczne ... AAAAA ... wyprowadźmy się na księżyc ale tam też jest chemia AAAAA wiem w zaświatach nie ma chemii :]

    1. do twojego E-450 , E-451, E-452
    E450 Difosforany sodu i potasu

    E450 (i) difosforan disodowy
    E450 (ii) difosforan trisodowy
    E450 (iii) difosforan tetrasodowy
    E450 (v) difosforan tetrapotasowy
    E450 (vi) diwodoro-difosforan wapnia

    E450 i E450c nazywają się teraz E451 i E452

    {E451 Trifosforany sodu i potasu

    E451 (i) trifosforan pentasodowy (wcześniej E450(i))
    E451(ii) trifosforan pentapotasowy (E451b (ii))


    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancje buforujące, emulgatory i stabilizatory. Również jako środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych.}

    Pochodzenie:
    Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancje buforujące i emulgatory. E450 (iii) wiąże metale i zapobiega odbarwianiu spowodowanemu metalami. E450 (vi) stosowany jako polepszacz pieczywa oraz źródło wapnia.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

    Efekty uboczne:
    Brak, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; fosforany mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

    2.do E-170
    E-170 Węglan wapnia

    E170 (i): Węglan wapnia
    E170 (ii): Wodorowęglan wapnia

    Inne nazwy i oznaczenia: CI 77220 [E170 (ii)]

    Wiadomości ogólne: Jest to biały barwnik i utwardzacz. Powszechnie występuje jako minerał.

    Zastosowanie w żywności: Pieczywo, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, ciasta, cukierki, owoce i warzywa konserwowe (jako stabilizator). Jako jedyny z barwników może być stosowany w wyrobach czekoladowych, sokach winogronowych.

    Wpływ na zdrowie: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy. Nadmiar może spowodować bóle brzucha i zaparcia.{tak jak wszystko jeśli się przedawkuje coś np. leki itp.}

    Dopuszczalne dzienne spożycie: Brak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak...
      surimi - zawiera mięso rybie w ok 22% reszta to... co?
      Najzdrowsze E nie zastąpią prawdziwej 100% ryby
      A poza tym normy podaje producent dla swojego produktu. W ciągu dnia jemy różne produkty, od różnych producentów. Wszystkie są w granicach norm. I to jest największy problem :(

      Usuń
    2. a jeśli za cały dzień zjemy dużo jedzenia a w każdym produkcie będzie tzw. dopuszczalna ilość tych E itd. to sumując je razem przekraczając dawkę to boli nas brzuch od tego ? czy może z przejedzenia . tak czy owak zdrowo jest zawsze w umiarze

      Usuń
    3. a jeśli za cały dzień zjemy dużo jedzenia a w każdym produkcie będzie tzw. dopuszczalna ilość tych E itd. to sumując je razem przekraczając dawkę to boli nas brzuch od tego ? czy może z przejedzenia . tak czy owak zdrowo jest zawsze w umiarze

      Usuń
    4. Dodatki do żywnosci są teraz wszechobecne i łatwo przekroczyć dzienną, bezpieczną ilość.Raczej od tego nas brzuch nie boli, bo uodparniamy się na to, spożywając to w małych ilosciach, regularnie.Są ludzie, którym prawie wszystko szkodzi i tacy, którzy mogą połknąc przysłowiowy kamień. Ale... nikt nie wie jakie naprawdę w ostateczności skutki spowoduje to w naszych organizmach, A że są to dodatki służące trwaosci produktu i zwięszeniu jego atrakcyjności handlowej, możemy szukać produktów jak najmniej przetwarzanych. Najłatwiej powiedzić , że wszystko teraz nie jest zdrowe... To nie jest prawda, Jest teraz duży wybór. Tylko osoba leniwa nie poszuka wokół siebie zdrowszego jedzenia. A wchłonie wszystko co znajdzie pod ręką, bo tak wygodniej. Popieram mądre wybory. Pozdrawiam D.

      Usuń