poniedziałek, 31 grudnia 2012

Delikatna zupa grzybowa z makaronem


  • porcja grzybów mrożonych (ok 30- 40dkg)
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 marchew
  • kawałek pietruszki
  • 2-3 plastry chudego boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • śmietana 18% do zup
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • cząber suszony
  • zielony koper
  • makaron dowolny ( ja wzięłam muszelki)
Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. W garnku zagotować bulion (wodę). Dodać pokrojoną w kostę marchew i pietruszkę, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Dodac podsmażony boczek z cebulą. Gotować ok 15 min. Dodać grzyby ( zamrożone) i cząber. Gotować jeszcze ok 15 min. Doprawić śmietaną, solą i mielonym pieprzem. Oddzielnie ugotować makaron. Wkładać do miseczek tyle makaronu, na ile mamy ochotę i zalewać zupą. Posypać zielonym koprem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Zapewne doskonała ;-) Wszystkiego najlepszego na cały 2013 Rok. Pozdrawiam serdecznie i dziękue za wszystkie dobre słowa. Grzegorz.

    OdpowiedzUsuń