poniedziałek, 24 grudnia 2012

Kutia z makiem - potrawa wigilijna. Wesołych Świąt.


Gdy za okrem nastaje szarość, szukamy Tej gwiazdy na niebie... bo dzisiaj jest Dzień szczególny i Noc też wyjątkowa. Czuję spokojną ciszę, która obejmuje miasto... Słucham kolęd i tak jakoś lekko się robi na sercu. Wszystko przygotowane, czeka na ten właściwy moment. Pachnie świerkiem i piernikiem... Barszcz cicho szumi w garnku na kuchence...  Mieszkanie wypełnia zapach suszonych grzybów i smażonego karpia... A tymczasem mam chwilę dla siebie. Siadam do komputera, żeby przeczytać pocztę i też wysłać życzenia...
Życzę Wszystkim Radosnych Świąt ! Satysfakcji z każdego przeżytego dnia. Spełnienia waszych planów i marzeń. Dużo zdrowia. A także smakowitych doznań kulinarnych :)


Podaję przepis na Kutię z makiem. Potrawę wigilijną (z kresów wschodnich). Prawdziwą kutię robi się z całych ziaren pszenicy. Mozna też ugotować grubą kaszę - pęczak.

  • 2 szkl. pszenicy ( namoczonej na noc i ugotowanej)
  • 1/2 szkl. płynnego miodu
  • 10 dkg. mielonego maku
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • wiórki kokosowe
  • bakalie ( kandyzowana skórka, suszone owoce)
  • aromat migdałowy (trochę dla zapachu lub cukier migdałowy)
Wszystkie składniki połączyć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polecam przygotować dzień wcześniej.  Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz