poniedziałek, 10 grudnia 2012

Makowe choinki


Recepturę na te ciasteczka znalazłam w starej książce kucharskiej. Z czasów, gdy pisało się: "wziąść dobrej mąki, tłuszczu" "... piec w nagrzanym piekarniku..." :) Po małej modyfikacji mogę podać przepis.
  • 50 dkg.mąki pszennej
  • 10 dkg. masła
  • 10 dkg. cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl. śmietanki 18%
  • 10 dkg.maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min.1 godzinę. Podzielić ciasto na kilka części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na cienki placek. Wycinać foremką choinki ( lub inne kształty). Ułożyć na natłuszczonej blaszce. Pieczenie w 180o C przez ok. 20 min. do uzyskania złotego koloru. Ciasteczka rosną bardziej do góry niż na boki, więc odstępy między nimi nie muszą być duże. Upieczone, gorące ciasteczka przekładać łopatką na płaski talerz lub tacę. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Świąteczne klimaty .Choinki świetnie wyglądają z makiem !!!

    OdpowiedzUsuń