środa, 19 grudnia 2012

Niebiańskie i Piekielne Babeczki adwentowe


Przepis na około 28 babeczek średniej wielkości - 14 niebiańsko smacznych i 14 piekielnie dobrych.

Wymyśliłam te babeczki kilka lat temu, gdy zostałam poproszona o podanie przepisu do gazety. Był to dodatek do Dziennika, wydanie regionalne. A czas był właśnie przedświąteczny. Jak teraz... :)

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i ½  szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody
  • 2 banany
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać mikserem.Następnie dodać 2 banany rozgniecione widelcem i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na dwie równe części.

Dla uzyskania niebiańskiego smaku, do pierwszej porcji ciasta dodać:
100 gram płatków migdałowych
pół tabliczki (drobno pokruszonej) białej czekolady
1 łyżkę wiórków kokosowych

Dla uzyskania piekielnie dobrego smaku, do drugiej porcji ciasta dodać:
100 gram rodzynek
pól tabliczki (drobno pokruszonej) gorzkiej czekolady
odrobinę suszonej, pokrojonej papryczki chili
cynamon - ewentualnie

Ciasto nakładać łyżką do foremek przeznaczonych do pieczenia babeczek (pół cm. poniżej górnej krawędzi, ponieważ mocno urosną). Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 0C przez około 15-20 min. Po ostudzeniu,  polać babeczki polewą. Białą - niebiańsko smaczne; ciemną - piekielnie dobre. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Nie wiem na którą się zdecydowac ? Trudny wybór ,bo po składnikach widac ,że muszą byc pyszne

    OdpowiedzUsuń