środa, 19 grudnia 2012

Piernik staropolski - czas upiec

  • 1/2 kg. miodu
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 kg. smalcu
  • 1 kg. mąki
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie lyżeczki sody
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy korzennej ( do piernika)
Miód, smalec i cukier podgrzać do wrzenia i ostudzić. Trzeba to robić na bardzo małym gazie i ciagle mieszać, żeby się cukier roztopił. W dużej misce połączyć wszystkie składniki i starannie wyrobić ciasto. W miarę stygnięcia ciasto będzie robiło się coraz gęstsze. Uformować je w kulę. Włożyć do glinianej miski i przykryć płótnem. Wstawić do suchego, chłodnego pomieszczenia ( może to być lodówka) na ok 2 tygodnie. Ciasto może tak leżeć nawet pół roku i jest dobre :) Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szybciej przystąpić do pieczenia. Pewnie też będzie dobre... chociaż ja zawsze zagniatam ciasto na początku listopada a piekę przed samymi Świętami Bożego Narodzenia.
Gdy ciasto piernikowe już swoje odleżało, należy z niego ulepić 2-3 placki. Upiec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20 min. Wyjąć z blachy natychmiast po upieczeniu ( przykleja się do blachy gdy na niej stygnie) i wystudzić. Można blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wystudzone placki piernikowe przełożyć marmoladą. Ja zawsze używam  własnoręcznie przygotowaną marmoladę śliwkową :) Obciążyć deseczką i pozostawić na ok 2 dni. Potem można oblać piernik polewą czekoladową i ozdobić np. bakaliami czy kandyzwanymi owocami. Taki gotowy piernik jest bardzo trwały. Może długo leżeć zamknięty w metalowej puszce lub owinięty folią aluminiową. Z ciasta piernikowego można też upiec pierniczki wycinane foremkami o różnych kształtach.





1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis na piernik:)Zycze Wesolych Swiat:)

    OdpowiedzUsuń