wtorek, 18 grudnia 2012

Sernik z brzoskwiniami



1. kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. masa serowa:
  • 1 kg.twarogu mielonego ( wzięłam President)
  • 1/2 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • olejek śmietankowy
  • 3/4 szkl. cukru + 5 białek (ubić na pianę)
3. brzoskwinie z puszki


Zagnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy serowej: Żółtka utrzeć z masłem. Dodawać twaróg i budyń i dalej ucierać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i olejek śmietankowy. Delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować masłem. Można wyłożyc papierem do pieczenia. Wsypać na dno kruche ciasto. Na to wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć odsączone, pokrojone w brzoskwinie. Pieczenie w temp. 190oC godzinę ( albo dłużej). Sernik ma być rumiany. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku do lekkiego przestudzenia ( wtedy sernik nie opadnie). Po wystudzeniu można polukrować. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz