niedziela, 13 stycznia 2013

Baba drożdżowa

Przepis ten dostalam kilka lat temu od koleżanki Ani W. Z tych proporcji wychodzi olbrzymia baba, albo dwie mniejsze. Ja robię z 1/2 porcji i piekę w mniejszej foremce. Mówię wam, pychota ! Spróbujcie... :)
  • 60 dkg mąki ( 4 szklanki)
  • 1 szkl. cukru
  • 15 dkg masła
  • 2 żółtka i 2 jaja
  • 1szkl.mleka
  • 5 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • bakalie (rodzynki, skórka kandyzowana)
Rozczynić drożdże z połową mleka i 1/4 częścią mąki i pozostawić w ciepłym miejscu. Ubić mikserem 2 żółtka z cukrem + 2 całe jaja, wsypać resztę mąki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto mikserem, dodając resztę mleka. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać bakalie. Delikatnie wyrobić. Włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec ok.45min w temp. 180oC.



2 komentarze:

  1. Świetnie Ci wyszła .Mnie się nigdy nie udaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak,faktycznie udała się :)

      Usuń