wtorek, 15 stycznia 2013

Babka jogurtowa z borówkami



    Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt. Wymieszać dokładnie. Dodać mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włożyć łyżką 2/3 ciasta (jest dosyć gęste). W kilku miejscach wyłożyć na ciasto konfiturę borówkową. Delikatnie połączyć z ciastem babkowym ( lekko nacisnąć i przeciągnąć łyżke dookoła foremki). Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch. Piec ok 50min w temp. 1800C. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. 

  • 1 szkl. jogurtu ( owocowego)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki typ 450
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • konfitura z borówek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz