niedziela, 20 stycznia 2013

Makaron razowo-cukiniowy z pysznym białym sosem

  • makaron razowy wstążki (gniazdka)
  • 1 średnia cukinia ( lub 2 małe)
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka łyżek wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. mleka lub śmietanki 12 % 
  • suszone pomidory ( z oliwy)
  • bazylia (suszona lub swieża)


Makaron:
Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry, a potem w długie słupki. Na patelnię wlać kilka łyżek wody i oliwę. Wlożyć makarony cukiniowe, lekko posolić  i dusić pod przykryciem kilka minut, aż zmiekną. Nie mogą się rozgotować. Odlać sok, który wyplynie z cukinii. Użyjemy go do sosu. Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Delikatnie łączymy makaron razowy z cukiniowym. Układamy makaronowe gniazdka.
Sos:
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ciepłym mlekiem z roztrzepanym żółtkiem. Dodać sok z cukinii. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać wiecej mleka. Jeśli wydaje się za rzadki, trzeba odparować. Dodać pomidory. Doprawić solą , pieprzem, bazylią  i gałką muszkatolową. Chwilę pogotować.

1 komentarz: