sobota, 26 stycznia 2013

Smaczna zupa pieczarkowa

 
  • 1,5 l. wywaru lub bulionu
  • 20 dkg. pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy, pieprz
  • sól, pieprz mielony
  • śmietana
  • zielona pietruszka
  • 1 łyżka masła
Ugotować wywar na mięsie lub bulion warzywny ( lub z kostki ). Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki i por pokroić w plastry. Dodać do bulionu i gotować ok 15 min. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować jeszcze ok 15 min. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem oraz śmietaną. Jeśli wywar gotujemy na mięsie, można go pokroić i dodać do zupy. Posypać zielona pietruszką.
 
A do zupy podałam małe, pyszne, gorące bułeczki. Przepis tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz