poniedziałek, 14 stycznia 2013

Surówka z pora i marchewki

 Bardzo prosta w wykonaniu surówka. U mnie bardzo często gości na stole zimą. Wykonana z warzyw najłatwiej dostępnych, tanich i pełnych witamin :) Bardzo lubię smak porów, a one właśnie dominują w tej surówce. Jeśli ktoś nie przepada za porami, może dać dosłownie trochę, dla złamania łagodnego smaku marchewki. I koniecznie dodaję sok z cytryny do smaku (ok. 1-2 łyżek).

  • 1 por ( biała część)
  • 2 marchewki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • zielona pietruszka
Por przekroić wzdłuż na połowę i pokroić w drobne słupeczki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa połączyć i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać majonez i wymieszać. Udekorować listkami pietruszki. Surówka pasuje zarówno do dań obiadowych jak i samodzielne małe danie z grzanką lub kromką chleba. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz