poniedziałek, 14 stycznia 2013

Udziec indyczy pieczony w pomarańczach

  • 1 udziec z indyka z kością lub bez ( ponad 1 kg, ja kupiłam 1,20kg.)
  • 1 duża pomarańcza ( 1/2 pokroić w plastry a z 1/2 wycisnąć sok)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka czerwona
  • czosnek
  • zioła (tymianek, estragon, cząber...)
  • 1/3 szkl wody ( na dno brytfanny)
  • 1 lyżka mąki + 1/2 szkl. wody, śmietanka ( do sosu)
Mięso umyć i osuszyć. Posmarować oliwą i natrzeć przyprawami i ziołami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Naczynie do pieczenia natrzeć ząbkiem czosnku. Włożyć mięso i polać wytworzonym sosem (w którym leżało przez parę godzin). Wlać wodę. Dodać sok z 1/2 pomarańczy. Piec w temp. 180-1890C ok. 1,5 - 2 godz. często polewając sosem zbierającym się w naczyniu. Mięso jest dobre, gdy po wbiciu widelca z mięsa nie wypływa sok. Ok. 1/2 godz. przed końcem pieczenia obłożyć mięso plastrami pomarańczy. Przed podaniem mięso pokroić w plastry. Doskonale smakuje z ryżem i surówkami. Ja podałam surówkę z marchewki i pora. Przepis tutaj. Sos powstały z pieczenia zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i śmietanką. Smacznego.

1 komentarz: