sobota, 12 stycznia 2013

Zupa szczawiowa z kluseczkami



  • 1,5 l. wywaru warzywnego lub na mięsie ( wędzonym)
  • szczaw mrożony lub ze słoika
  • włoszczyzna pokrojona w kostkę (marchew, pietruszka, por)
  • pieprz w ziarnach, liść laurowy
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki
  • śmietanka
Bardzo prosta zupa. Dobra jest na wywarze warzywnym, ale o niebo lepsza na "czymś wędzonym" :)
Do gotowego wywaru dodałam porcję mrożonego szczawiu. Można też użyć szczawiu ze słoika.  Zamiast tradycyjnych ziemniaków, zrobiłam dzisiaj lane kluseczki: Jajko roztrzepać z mąką i wlewać małe porcje ciasta ( ok.1/2 lyżki) na gotujacą się zupę. Na koniec można ( jeśli ktoś chce ) doprawić zupę śmietanką.

1 komentarz:

  1. Ach, jakie piękne zdjęcia! Jak z katalogu o kuchni japońskiej. Dobór kolorów nadaje im takiego eleganckiego wyglądu. W sumie, zupa szczawiowa nie jest chyba bardzo popularna. I w dodatku jest bardzo dobra. C:

    OdpowiedzUsuń