niedziela, 17 lutego 2013

Chleb pełnoziarnisty. Przegląd szafek kuchennych




Zrobiłam przegląd szafek kuchennych. Znalazłam... No właśnie, łatwiej by było opowiedzieć, jakich produktów tam nie mam. W związku z tym, że odkryłam kilka rodzajów mąki, w małych ilościach każda, postanowiłam je połączyć i upiec coś nowego. Mąki wystarczyło mi na jeden bochenek chleba ( upieczony w formie do zapiekanki). Razem mąki było 2 i 1/2 szkl. Dodałam też trochę nasion sezamu, słonecznika i siemię lniane. Chlebek wyszedł jak marzenie :)

  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. mielonych płatków owsianych
  • 1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 op. drożdży instant
  • 2 łyżki płatków ziemniaczanych ( ziemniak dodaje elastyczności i wilgoci ciastu)
  • garść ziaren slonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • garść ziaren sezamu

Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki ( oprócz nasion) i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić do wyrośniecia na ok 1 godzinę. Potem dodać nasiona i jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy, wyrównać dłonią zwilżoną w wodzie. Poczekać ok 30 min. aż chleb urośnie. Ja wstawiłam foremkę do ciepłego piekarnika. Moje ciasto chlebowe 4 krotnie zwiększyło swoją objętość. Pieczenie trwa w 190oC przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na drewnianej deseczce lub kratce. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz