sobota, 2 lutego 2013

Czerwona kapusta z jabłkiem i octem balsamicznym





  • mała główka czerwonej kapusty ( ok 70 dkg.)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szkl. wody
  • pieprz, liść laurowy
  • zielona pietruszka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kwasek cytrynowy ( trochę)
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Zalać wodą. Dodać cukier, sól, przyprawy i kwasek cytrynowy. Gotować na małym gazie ok. 30 min. Przecedzić i wystudzić. Jabłko pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Połaczyć z kapustą. Doprawić oliwą, octem balsamicznym, pieprzem mielonym  i ewentualnie solą. dodać zieloną pietruszkę. Podawać do dań obiadowych, pieczonych mięs. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz