sobota, 16 lutego 2013

Delikatne bułeczki z karmelizowaną cebulą



  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 op. drożdży instant
  • 1 lyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gotowanych rozgnieconych ziemniaków ( lub płatków ziemniaczanych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • mąka do podsypywania
Cebulę drobno posiekać i karmelizować ( podsmażyć do lekkiego zrumienienia) na oliwie. Mąkę i pozostałe składniki wymieszać dokładnie w misce. Można użyć miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.  Ciasto powinno kilkakrotnie powiększyć swoją objętość. Wysypać blat mąką. Wyłożyć ciasto. Delikatnie obtoczyć w mące ze wszystkich stron. Można mąki dosypać, jeśli będzie taka potrzeba. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 16 części. Będzie to 16 małych bułeczek. Uformować kulki z ciasta i ułożyć na blachę wysmarowana tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja zwykle wstawiam do ciepłego ( nie gorącego) piekarnika na ok. 20 min. Pieczenie w temp. 180oC do zrumienienia się bułeczek, czyli przez ok 30 min. Bułeczki są bardzo delikatne. Lekko chrupiące z wierzchu i elastyczne w środku. Z dużą ilością małych dziurek. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kusisz strasznie .Kolejny przepis który sobie zapisuję .Lecę znowu robic Twoje bułeczki tylko tym razem spróbuję dodac do nich jabłka .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No cóż... :) uwielbiam bułeczki... różne :)

    OdpowiedzUsuń