poniedziałek, 18 lutego 2013

Galaretka z kurczaka




  • 2 ćwiartki z kurczaka ( z udkami)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, listek laurowy
  • żelatyna
  • groszek zielony blanszowany - kilka łyżek ( lub z puszki)
  • woda ok. 2-3 szklanek
Udka umyć, każde przekroić na połowę. Włożyć do rondla. Zalać dużą iloscią wody. Zagotować do powstania piany. Zlać wodę i mięso opłukać. Teraz dodać marchew, pietruszkę i por ( nie kroić korzeni warzyw na mniejsze kawałki).  Zalać wodą (tyle, aby wszystko przykrywała). Dodać przyprawy. Gotować na bardzo małym gazie nawet 2 godz. W razie potrzeby wywar uzupełniać gorącą wodą. Zostawić do przestygnięcia. Marchew, pietruszkę i por wyjąć z wywaru. Por można wyrzucić. Marchew i pietruszkę pokroić. Mięso oddzielić od kości i też pokroić. Warzywa i mięso układamy w miseczkach. Dodajemy groszek zielony. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę (w takiej ilości, jaka jest potrzebna do naszego wywaru). Wlać do miseczek. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Galaretki wygladają wesoło,  są kolorowe i pyszne. Można je podać na kolację lub jako przystawke lub przekąskę. Smacznego.

2 komentarze: