czwartek, 21 lutego 2013

Mleczno - ziemniaczane bułeczki z sezamem




  • 3 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl.gotowanych, tłuczonych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • żółtko rozmieszane z wodą do smarowania bułeczek
  • ziarna sezamu do posypania bułeczek
  • mąka do podsypania bułeczek przy formowaniu
Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wyrobić, do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Trwa to ok 1 godzinę. Potem wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Podzielić na 16 porcji. Uformować małe bułeczki. Ułożyć na blachę  wysmarowana masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać ok. 30 min, aż urosną. Posmarować żołtkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180oC do zrumienienia (ok 35 min.).  Wystudzić na blasze. Bułeczki są z zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie i delikatne.



1 komentarz: