poniedziałek, 11 lutego 2013

Papryczki faszerowane mięsem i orzeszkami








Wspaniały pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Super potrawa dla gości. Można przygotować wcześniej i tylko wstawić do piekarnika w odpowiednim momencie.

  • 50 dkg. mielonego mięsa
  • 50 g. orzeszków ziemnych mielonych
  • 1 jajko
  • 6 małych papryczek zielonych ( długie, wąskie)
  • 1 normalna papryka czerwona
  • ser mozzarella (tarty)
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka w proszku, liść laurowy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • listki bazylii
  • suszony cząber
Mięso połączyć z orzeszkami i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Papryczki zielone przeciąć wzdłuż na połowę. Oczyścić z nasion. Paprykę czerwoną przeciąć wzdłuż na kilka części ( ja przecięłam na 6 części).
Papryczki wypełnić farszem mięsnym. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Papryczki zielone przekładac czerwonymi dla złamania monotonii koloru. :) Podlać wodą i oliwą. Posypać pokrojonymi warzywami. Dodać przyprawy i zioła. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180oC. Piec ok. 1 godzinę. Przed końcem pieczenia posypać serem mozzarella. Zapiekać, do rozpuszczenia się sera. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz