niedziela, 10 lutego 2013

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym



  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka sproszkowana
  • 1/2 kubeczka śmietanki 18%
  •  szkl. wody
  • marchew, pietruszka, kawałek pora
Pierś kurczaka umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na 2 części. Posolić i doprawić pieprzem i papryką. Panierować w mące i delikatnie zrumienić na oliwie. Przełożyć do rondla. Wlać wodę. Dodać słupki marchewki, pietruszki  i pora. Dusić na małym gazie ok. 30 min. Dodać śmietankę i masło. Chwile pogotować. Doprawić tartą gałką muszkatołową. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego.

3 komentarze:

  1. OK_________ proste,szybko i wszyscy chwalili.

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadło w oko więc zrobiłem - wcinał nawet mój syn-niejadek. Jedyna różnica to przesmażyłem na maśle warzywa, a zamiast piersi (lubią być suche) dałem wyfiletowane mięso z udek kurczęcych.

    OdpowiedzUsuń