środa, 6 lutego 2013

Rulon szynkowy zapiekany w cieście francuskim




Zrobiłam go wczoraj na kolację. Do tego była lampka wina. I dużo ... opowieści i planów  na wakacje :)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • plastry szynki wędzonej
  • plastry sera żółtego
  • musztarda francuska
  • 1 op. sałaty (mieszanka sałat)
  • oliwa i sok cytrynowy do sałaty
  • żółtko do posmarowania
Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować musztardą. Położyć plastry szynki wędzonej. Przykryć plastrami sera. Zwinąć w luźny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Rulon zlepić i położyć złączeniem do dołu, na papierze do pieczenia. Można użyć papier od ciasta. Końce ciasta zlepić. Posmarować żółtkiem. Piec do zrumienienia (ok 40 min) w temp 190oC. Podawać na sałacie skropionej oliwą i sokiem z cytryny. Rulon pysznie smakuje na gorąco. Na zimno też jest rewelacyjny. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz