wtorek, 12 lutego 2013

Serduszka piernikowo - migdałowe


Wracam do domu z nową foremką do wypieku babeczek. Tym razem w kształcie serduszek. No i co robię? Od razu piekę... Ciasto przygotowałam jak na muffinki. Serduszka są dosyć płytkie, więc babeczki mocno z nich "wyszły". Zachowały jednak swój kształt, więc można je eksponować z obu stron :)

  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki margaryny ( roztopionej i wystudzonej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płatkow migdałowych
  • cukier puder, lukier i posypka do dekoracji
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Dodać roztopioną margarynę. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie ( uwaga, może pryskać ). Odłożyć 6 łyżek ciasta i dodać do niego płatki migdałowe. Do pozostałego ciasta dodać przyprawę do piernika. Wymieszać. Wysmarować i wysypać tartą bułką foremki do babeczek. Włozyć ciasto piernikowe do foremek. Na środek każdego serduszka włożyć porcję ciasta białego z migdałami. Wyrównać z wierzchu babeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok.25 min. Po wystudzeniu udekorować lukrem i kolorową posypką lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Jakie śliczne, małe foremeczki! Akurat na Walentynki, heh :) Wyglądają bardzo pysznie! <3 I jeszcze te migdały...

    OdpowiedzUsuń