piątek, 22 lutego 2013

Serek i truskawki - Deser wiosenny


Nic na to nie poradzę, że tęsknię za wiosną. W kwiaciarniach szukam jej namiastek w postaci małych, ukwieconych doniczek prymulek. W sklepach szukam produktów zielonych i swieżych. Tęsknię za soczystymi, pachnącymi owocami truskawek, które są tak dojrzałe, że same prawie się rozpływają sie w ustach. Niestety, jeszcze trochę przyjdzie nam na takie poczekać. Tymczasem zaglądam do wszystkich warzywniaków po drodze z pracy i pytam o truskawki. Nie ma, nie ma... są, ale jakieś smutne... :(
- Jutro dla pani przywiozę takie świeże, prosto z giełdy - mówi sympatyczny, młody człowiek z warzywniaka, do którego najczęściej chodzę. Jakie to miłe :) Dzisiaj robię deser z twarożku i tych właśnie owoców. Pachną na całą kuchnię. Są słodkie. Chociaż, to tylko namiastka prawdziwego smaku truskawek. Ale trzeba się cieszyć drobnostkami. Więc jeśli macie ochotę na taki szybki deser, to zapraszam. Życzę smacznego.
  • 1 op. serka President (Twaróg delikatny naturalny 350g)
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 szkl. wody
  • biszkopty okrągłe
  • truskawki (ok.20 dkg.)
Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plastry. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić. Twarożek zmiksować z galaretką. W pucharkach lub szklanych miseczkach układać warstwami biszkopty, masę twarożkową i truskawki.  Wstawić do lodówki, żeby deser stężał.


3 komentarze: