sobota, 2 lutego 2013

Udka kurczaka w majonezie

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • papryka słodka (mielona)
  • sól, pieprz
  • suszone zioła ( cząber, rozmaryn)
Mięso natrzeć przyprawami. Posmarować majonezem. Odłożyć do lodówki na min 2 godz. Piekarnik nastawić na 190oC. Mięso przełożyć do foremki do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę (może to trwać też trochę dłużej w zależności od piekarnika). W czasie pieczenia ( gdy udka zaczną się rumienić z jednej strony) mięso odwrócić. Teraz można dodać lekko odgotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypać ziołami. Sprawdzać stopień upieczenia mięsa. Jest dobre, gdy jest nakłute widelcem i nie wycieka z niego sok. Do tej potrawy pasuje kapusta czerwona z mojego przepisu tutaj.  Smacznego.

1 komentarz: