sobota, 23 lutego 2013

Wiśnie pod kruszonką na udany weekend





Tak dłuży się tydzień w pracy... a gdy nadchodzi weekend... to mija tak szybko. Uważam, ze stanowczo za szybko. Mam zawsze tyle planów i tyle rzeczy do zrobienia i tyle potraw do ugotowania i tyle.... no i zawsze czasu jest zbyt mało, żeby się tym wszystkim nacieszyć. Żeby tak można było zamrozić weekend i brać po kawałku i delektować się nim w dowolnej chwili. Tak, jak np. mrożonymi wiśniami... Dzisiaj zrobiłam je na deser pod kruszonką. Szybko i pysznie. I jeszcze zostało mi duzo czasu na delektownie się.  A weekend nadal trwa :)
  • 1 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 k. masła
  • 4 łyżki cukru brązowego ( trzcinowego)
  • 1 op. wiśni mrożonych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • śmietana kwaśna ( ewentualnie)
  • jogurt wiśniowy
  • masło do wysmarowania miseczek 
Mąkę i płatki połączyć w misce. Dodać pokrojone na kawałki masło i cukier. Rozetrzeć w palcach tak, jak się robi kruszonkę. Jeśli jest zbyt suche, można dodać łyżkę śmietany. Wiśnie częściowo rozmrozić i wypestkować. Miseczki wysmarować masłem. Wsypać większą część kruszonki. Włożyć wiśnie ( jeśli puściły sok, to go odlać). Posypać kruszonką. Każdą porcję deseru posypać łyżką platków migdałowych. Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 30-35min. Piec do zrumienienia kruszonki i migdałów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Z jogurtem wiśnowym, albo... lodami waniliowymi :) Pysznego !

4 komentarze: