poniedziałek, 25 lutego 2013

Z zielonym akcentem - Zupa z cukinii i kukurydzy

Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty
(Wiosna ach to Ty - Marek Grechuta) 
  • 1 cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała marchew
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • 1,5 - 2 szkl. wody lub bulionu
  • sól, pieprz ( ew. jarzynka)
  • 1 łyżka masła
Cukinie umyć, odciąć ogonek. Pokroić w kostkę. Marchew pietruszke i por pokroić w plastry. Puszkę z kukurydzą otworzyć i odłożyć parę łyżek ziaren do dekoracji. Warzywa i  kukurydzę wraz z zalewą dodać do wody (wywaru). Wszystkie składniki gotować razem ok. 30 min. na małym gazie. Potem zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać masło. Zagotować. W miseczkach zupę udekorować kukurydzą. Można podawać ze śmietanką. Zupa jest bardzo delikatna, słodkawa. Pyszna :)



1 komentarz:

  1. Zupy -kremy są zdecydowanie moimi ulubionymi. :) Cukinii z kukurydzą jeszcze nie mieszałam. :)

    OdpowiedzUsuń