niedziela, 24 lutego 2013

Z żółtym akcentem - Owsianka z rodzynkami i morelami



Gdy poranki są szare a dni ciągle bez słońca, tęsknię do kolorów.  Szukam wtedy w moim otoczeniu przedmiotów podnoszących mój poziom energii. Uwielbiam kolor żółty, bo daje ciepło i radość. Śniadanie podane "na żółto" to podstawowy rytuał takiego poranka jak dzisiaj. Od razu jest lepiej :)

 Na 2 porcje:
  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych ( zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 4 łyżki rodzynek
  • 8 moreli
  • szczypta soli
Wlać mleko do garnka. Dodać płatki i sól. Zagotować i wyłączyć gaz. Dodać rodzynki i pokrojone morele. Wymieszać. Przykryć pokrywką i pozostawić na ok 15- 20 min. Podawać w kolorowych miseczkach :)
Owsianka nie wymaga słodzenia. Jest wyjątkowo delikatna. Jednak łasuchy mogą do niej dodać łyżeczkę miodu. Życzę smacznego i udanego dnia.


3 komentarze:

  1. "Żółte" śniadanie to coś bardzo wiosennego. :) Samo patrzenie podnosi na duchu. Mam kupione orzechy, jutro też będę mieć owsiankę.

    OdpowiedzUsuń