niedziela, 24 marca 2013

Babeczki otrębowe na białkach z jabłkiem i żurawiną



 A rano z nieba spadały duże, lekkie płatki. Jak białe motyle. Obsiadły deski tarasu i  pokryły je białym puchem... Śnieg... Cicho i spokojnie...
W takich chwilach lubię zaszyć się w kuchni i upiec coś prostego... Ze składników, jakie znajduję w szafkach kuchennych i lodówce. Nie korzystam z  wymyślnych przepisów. Robię to, co podpowiada mi intuicja...
Zapraszam na pyszne, zdrowe babeczki :)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. otrębów żytnich
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 1/4 szkl. oleju ( lub oliwy)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 lyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 szkl. owoców suszonej żurawiny
Składniki (oprócz jabłka i żurawiny) zmiksować na gładką masę. Dodać owoce. Wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek ( lub foremek do mufinek) do 3/4 wysokości. Piec w temp. 200 0C przez ok. 20 - 25 min. Wystudzić na deseczce. Pyszne jako śniadanie do szklanki mleka lub do porannej kawy. Smacznego.

2 komentarze: