niedziela, 17 marca 2013

Gniazdka w białej kiełbasie


Przepis idealny na Wielkanoc. Postanowiłam wypróbować. Połączenie gotowanych na twardo jaj i białej kiełbasy. Prosto i szybko. Podałam na sałatce z makaronu, sałaty i listków rzodkiewki. Do tego sos jogurtowo - chrzanowy.
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 5 kiełbasek ( surowa, biała)
  • 1 białko lub małe jajko do farszu
  • 2 łyżki bułki tartej do farszu
  • szczypiorek do farszu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Mięso z kiełbasek wyjąć do miski ( rozciąć osłonki lub wycisnąć). Dodać białko, bułkę tartą , szczypiorek. Wyrobić masę jak na mielone. Jajka ugotować i obrać. Każde jajko okleić farszem mięsnym (ręce zwilżać wodą) i uformować podłużne klopsy. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przewracać i zrumienić ze wszystkich stron. Na koniec przykryć pokrywką i jeszcze dusić przez kilka minut. Przed podaniem każdego klopsa przeciąć i ułożyć na półmisku na sałacie. Podawać na ciepło lub na zimno. Pysznie smakuje w różnych wersjach. Polecam.


5 komentarzy:

  1. Bardzo delikatne i pyszne danie. Kompozycja sosu z pieczarkami i makaronu bardzo pasuje do surówki. Mięso z jajkiem jest lekkie w smaku, a całość wygląda tak wesoło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajko w mięsku ma bardzo delikatny smak i wygląda bardzo radośnie, tak takie małe słoneczko na talerzu. A surówka z makaronem pasuje do kompozycji. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny pomysł idealny an stół wielkanocny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całośc wygląda pięknie !!!
    Czekam na Twoje rodzinne przepisy na mięsko .Jak da radę oczywiście .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię przed Świętami na pewno :)

      Usuń