sobota, 30 marca 2013

Szynka pieczona świąteczna - peklowana




  • 1- 1,5 kg. szynki wieprzowej ( ładny, równy kawałek)
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatolowej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru ( lub miodu)
  • 1 mała cebula do sosu
  • 1 łyżka mąki do sosu
  • 1 szkl. wody do sosu
  • śmietana do sosu ( ewentualnie)
Przepis dla wszystkich, lubiących tradycyjne smaki. Nie jest skomplikowany, ale wymaga  przygotowań kilka dni wcześniej. Trzeba kupić dorodną szynkę i przygotować oliwę z ziołami. Rozgniatamy czosnek z solą. Dodajemy rozgniecione ziarna pieprzu, ziele angielskie i jałowiec oraz potartą gałkę muszkatołową i paprykę. Suszone zioła, pokruszone listki laurowe  i cukier. Łączymy z oliwą. Nacieramy mięso. Wkładamy do zamykanego naczynia. Potem wstawiamy je do lodówki na 3-4 dni. Przed pieczeniem przykrywamy szynkę plastrami boczku. Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez 1 godzinę w temp. 200oC. potem naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 30-40 min. Do zrumienienia się mięsa. W naczyniu zbierze się ok. 1 szkl. sosu z mięsa. Odlewamy ten sos do rondelka i dodajemy 1/2 szkl. wody. W pozostałej ilości wody rozmieszać trzeba mąkę. Wlać do gotującego się w rondelku wywaru. Chwilę pogotować. Doprawić ew. solą i pieprzem oraz śmietaną jeśli ktoś ma ochotę. Tak przygotowana szynka jest delikatna i soczysta. idealna na świąteczny obiad lub na zimno. Smacznego.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz