poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bułeczki inne niż zwykle - Świderki orkiszowe


Właściwie to miał być chleb... Ale pomyślałam sobie, że dużo czynności powielamy, robimy to samo i tak samo... więc z ciasta przeznaczonego na chleb ulepiłam bułeczki. I żeby  było inaczej niż zwykle - zakręciłam je jak świderki. Są takie wesołe :) A jakie pyszne!
  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 op. drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 gotowany rozgniecony ziemniak ( lub 2 łyżki płatków ziemniaczanych)
  • 3 łyżki oliwy
  • mąka do podsypywania
Mąkę i pozostałe składniki wymieszać dokładnie w misce. Można użyć miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.  Ciasto powinno kilkakrotnie powiększyć swoją objętość. Wysypać blat mąką. Wyłożyć ciasto. Delikatnie obtoczyć w mące ze wszystkich stron. Można mąki dosypać, jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto podzielić  na 8 - 10 części. Uformować  z ciasta wałeczki o długości ok 30cm. Każdy wałeczek obtoczyć w mące. Złożyć na pół i skręcic jak swiderek.  Ułożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja zwykle wstawiam do ciepłego ( nie gorącego) piekarnika na ok. 20 min. Pieczenie w temp. 180oC do zrumienienia się bułeczek, czyli przez ok 25 - 30 min. Bułeczki są bardzo delikatne. Lekko chrupiące z wierzchu i elastyczne w środku. Z dużą ilością małych dziurek.

1 komentarz: