środa, 1 maja 2013

Moje fantastyczne Lody jabłkowe


Pomysł na te  lody powstał dzisiaj po śniadaniu... Nie mam maszynki do robienia lodów... Nie muszę jej mieć, żeby przygotować taki pyszny deser. Mam blender, zamrażarkę, produkty i... mam lody... kiedy chcę i jakie chcę. Bo moja wyobraźnia działa w kuchni na najwyższych obrotach :)
Z ostatnich kulinarnych potyczek z jabłkami, został mi słoik musu jabłkowego ( własnej roboty) który postanowilam wykorzystać. I zobaczcie, jakie to proste. Mam lody. I mogę się nimi delektować, siedząc na tarasie i podziwiając tulipany w ogródku...
  • 1 szkl. musu jabłkowego ( zimnego)
  • 1/3 szkl. śmietanki tortowej ( 30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Mus jabłkowy to ugotowane jabłka ( obrane, pokrojone na cząstki i przegotowane z odrobiną wody). Można też użyć gotowego przecieru jabłkowego ze słoika. Mus jabłkowy i śmietanę wkładam do pojemnika blendera. Dodaję cukier i sok z cytryny. Miksuję ok 1 minutę. Pojemnik wstawiam do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wyjmuję i szybko znowu miksuję. Wstawiam jeszcze raz na 1 godzinę. Miksowanie można powtarzać kilka razy w czasie zamrażania masy jablkowej. Lody będą wtedy miały gładką konsystencję. Lody jabłkowe są bardzo delikatne w smaku i cudownie się roztapiają w ustach...
Można je podać z likierem miętowym, lub gorzką czekoladą... Ja jednak dzisiaj delektowałam się nimi bez dodatków... no może z listkiem mięty... Pyszne! Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz