czwartek, 2 maja 2013

Muffinki bez cukru z mąki orkiszowej z daktylami


Do tych muffinek nie dodałam cukru, ponieważ suszone daktyle są wystarczająco słodkie. Kandyzowane skórki pomarańczowe też. Dla złamania smaku dodałam 2 łyżki miodu. Poza tym piekłam je jak tradycyjne muffinki. Są pełnoziarniste, delikatne i wilgotne. Wyśmienite.
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. mąki przennej typ 650
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g. daktyli suszonych ( 1 op.)
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej
Zmiksować składniki. Dodać pokrojone daktyle i kandyzowane skórki pomarańczowe. Wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do foremek (wyłożonych papilotkami ) do 2/3 wysokości. Pieczenie przez 20 min w temp. 180oC. Muffinki po upieczeniu wyjąć z foremek i ostudzić na desce lub kratce. Smacznego.

1 komentarz: