niedziela, 12 maja 2013

Muszle makaronowe z farszem mięsnym na szpinaku

 
 
Na obiad lub kolację. Dla gości. Pyszne i proste danie. Kolorowe i pełne witamin. Przygotowałam je wczoraj, żeby dzisiaj tylko wstawić do piekarnika... Zapiekanie trwało ok 30 min. i gotowe!
  • 50 dkg. mięsa mielonego
  • duże muszle makaronowe ( ok. 16 szt.)
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka, szczypior
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • szpinak zblanszowany ( ok. 1/2 kg świeżego)
  • ser żółty tarty ( wzięłam mieszankę gotową serów włoskich twardych o ostrym smaku)
  • 1 szkl. wody
  • warzywa pokrojone w kostkę 
 


Mięso wymieszać z jajkiem, rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku i posiekaną zieleniną. Napełnic muszle makaronowe. Do rondla lub niskiego, szerokiego garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa korzeniowe ( marchew i pietruszkę) lekko posolić. Ułozyć muszle. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie ok 30-40 min. Aż makaron zmięknie i zwiększy objętość. Woda powinna zostać calkowicie wchłonieta przez muszle. Ewentualnie trzeba wodę w rondlu uzupełniać. W tym czasie blanszujemy szpinak lub jeśli używamy mrożonego, to trzeba go odmrozić i odparować na patelni. Naczynie do zapiekania posmarować grubo masłem lub oliwą. Włożyć szpinak. Posypać go posiekanym czosnkiem.
Na szpinaku ułożyć muszle makaronowe, które już pięknie napęczniały oraz warzywa. Nasze danie jest już gotowe do zapiekania lub przechowania w lodówce. Wystarczy je posypać ziołami i tartym serem i wstawić do gorącego piekarnika ( 190oC) na 30-35 min. Podawać sosem pomidorowym, udekorowane bazylią. Smacznego.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz