piątek, 3 maja 2013

Pizza studencka



Pizza domowa w wersji tradycyjnej to u mnie pizza z kiełbasą, cebulą, pieczarkami i serem. To najprostsza, najtańsza i bardzo smakowita wersja dla łakomczuchów :) Taką pizzę robiliśmy w akademiku. Każdy przynosił to, co miał. Robiło się dużo ciasta drożdżowego. Wyjmowaliśmy z szafki prodiż. I było duuuużo dobrego jedzenia :)

  • 1 szkl. mąki typ 500
  • 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 2,5 dkg świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do podsypania
Składniki połączyć w misce. Wkruszyć drożdże i wlać wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. W tym czasie przygotować składniki na wierzch pizzy.


  • 30dkg. kiełbasy  (wzięłam kiełbasę typu Toruńska )
  • 30 dkg. pieczarek
  • 30 dkg cebuli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 15-20 dkg tartego żółtego sera (dowolnego, ja wzięłam ser typu Salami)
  • sól, pieprz, przyprawy ziołowe


Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić ( w dowolnej wielkości kawałki) podsmażyć na oleju i odstawić do ostygnięcia. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na blat podsypany mąką i rozwałkować okrągły placek (wielkość foremki, w której będziemy piekli pizzę). Ciastem wyłożyć foremkę.  Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Na wierzchu ułożyć dodatki, posypać serem. Pieczenie pizzy trwa ok.20 min w temp. 180oC.

2 komentarze: