niedziela, 21 lipca 2013

Zapomniany chleb Babci S. na zakwasie z rozmarynem



Chleb, który wieczorem "rozczyniasz" (w/g babci) a potem zapominasz o nim do rana dnia następnego. Tak zrobiłam. Chlebek wyszedł znakomity! Wieczorem połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić:
  • 2 szkl. mąki żytniej
  • 3 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. zakwasu
  • 2 szkl. ciepłej wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
Rano dodać:
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 ugotowane ziemniaki ( pogniecione)
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Przełożyć do formy. Gdy zwiększy swoją objętość ok.trzykrotnie, wstawić do piekarnika. Piec w 200oC przez 15 min. Potem w temp. 180oC przez 45- 50 min. Wyjąc z formy i ostudzić. Chleb najlepiej smakuje z samym masłem! Albo z masłem i pomidorem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. oj pamiętaj jeszcze ten zapach z pieca u babci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcine przepisy są zawsze genialne .Cudny chlebek i do tego pewnie pięknie pachniał?

    OdpowiedzUsuń