niedziela, 8 grudnia 2013

Kapusta kiszona z soczewicą - Bigos wegetariański


Bigos z kapusty kiszonej z soczewicą to propozycja dla miłośników i smakoszy roślin strączkowych oraz osób na  diecie bez mięsa.  Jest to potrawa pełnowartościowa. Sycąca. Zawiera dostateczną ilość białka, błonnika i witamin. 

1 kg. kapusty kiszonej
1/2 szkl. soczewicy czerwonej
2 marchewki
1 pietruszka
1 litr wody
liść laurowy, pieprz ziarnisty
majeranek
1 cebula
1-2  łyżki masła lub oliwy
sól, pieprz mielony

 Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę mocno odcisnąć. Pokroić. Warzywa włożyć do garnka. Dodać liść laurowy i pieprz. Gotować ok 1 godzinę na małym gazie. W tym czasie opłukać ziarna soczewicy i namoczyć w szklance wody. Po godzinie odcedzić i dodać do gotującej sie kapusty. Na maśle podsmazyc pokrojona cebulę i też dodac do bigosu. Gotować jeszcze ok 20 min. W razie potrzeby podlewać bigos małą ilością wody. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Posypać majerankiem. Smacznego.



2 komentarze: