czwartek, 26 grudnia 2013

Sałata rzymska w pysznej surówce




Na świątecznym stole nie brakuje potraw ciężkich, pieczonych i kalorycznych. Rózne rodzaje mięsa, ciasta i słodycze. No cóż... Po to są Święta, żeby spróbować wielu potraw :) Połasuchować :) Posmakować wyrobów mamy, babci, cioci czy koleżanki :)
Trzeba jednak pamiętać o równoważeniu posiłków sytych, tymi delikatniejszymi. Trzeba jeść dużo warzyw. Nie tylko w sałatce warzywnej z majonezem. Najlepiej w surówkach. Proponuję rewelacyjną surówkę z sałaty rzymskiej, która podałam do obiadu. Zrobiłam do niej lekki sos na bazie jogurtu. Pyszności!

składniki surówki:
1 sałata rzymska
1/2 główki sałaty lodowej ( dla dodania chrupkości)
1 papryka czerwona
1-2 cebule czerwone
1/2 puszki  kukurydzy
koper i pietrzuszka zielona

na sos:
1 duży jogurt naturalny (grecki lub bałkański)
1-2 ząbki czosnku ( rozgniecione)
sól, pieprz


Sałata rzymska, sałata długolistna (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) – odmiana sałaty występująca tylko w uprawie. Ma liście kruche, wydłużone, mięsiste, gładkie lub pomarszczone z wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Sałata ta tworzy zwarte, wydłużone, główki przypominające kapustę pekińską, o wysokości 16-26 cm i ciężarze 40-70 (podaję za Wikipedia).
Sałata ta jest cennym warzywem. Jest najbardziej wartosciowa ze wszystkich sałat. Zawiera karoten, znaczną ilość witamin B1, B2 PP, C, składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo). Zawiera też kwas foliowy. Jest też słodsza i delikatniejsza w smaku niż sałata masłowa czy krucha. Dobrze komponuje się z ciężkimi majonezowymi sosami, czosnkiem i serami pleśniowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz